*
DNES
Rozhovory | Slovácko - Sparta | Ženy
DNES
Rozhovory | Hradec - Slovácko
12.09.2024
Rozhovory | Dukla - Slovácko
09.09.2024
Rozhovor | Ondřej Kukučka
06.09.2024
Slovácko na ledě | Hokej
 
Jméno:   Heslo:  
 
*
Registrujte se v mapě fanoušků!
V mapě je celkem 982 fanoušků
*
Poslední články:
07.11.2019, čtvrtek, 08:00
Limitovaná edice mikin FCS JEDEN KRAJ - JEDEN KLUB
17.07.2019, středa, 13:03
Poslední možnost nákupu permanentek do Sektoru B3
14.01.2019, pondělí, 13:01
Do nového roku s novou bundou Sektor B3!
Poslední článek v blogu:
30.10.2020, pátek, 11:02
1. FC Slovácko získalo vý...
Poslední video
18.02.2020- Fanoušci v zápase proti Baníku
Poslední fotogalerie
05.02.2016- Fanaticos Cup 2016
*
19.08.2024
Fanoušci v zápase proti Baníku
19.08.2024
Děkovačka po zápase s Baníkem
17.08.2024
FCS jede na výjezd
08.08.2024
Fanoušci v zápase proti Klokanovi
26.07.2024
Fanoušci v zápase proti Slavii III

Hradec vs Slovácko

Přihlaš se na výjezd

21.09.2024 od 13:30

Městský stadion MB

Přihlášeno
39
fanoušků

Články o Slovácku v dnešních novinách

29.06.2009, pondělí, 08:43
noviny_velky.jpg

O posilách, které už se představily v prvním přípravném zápase, i těch, o nichž fotbalové Slovácko teprve jedná, píší dnešní noviny.

Mladá fronta DNES
 
Slovácko vyprovázel potlesk

Už první přípravné utkání před novou sezonou podalo jasný důkaz, proč budou fotbalisté Slovácka příjemným oživením první ligy. Výhru 1:0 nad Trenčínem sledovalo na stadionu v Kunovicích pět stovek diváků, kteří nadšeně aplaudovali hezkým kombinacím a na závěr hráče odměnili bouřlivým potleskem.

„Přitom bylo vidět, že hlavně uprostřed hřiště nás čeká ještě hodně práce,“ upozornil trenér Slovácka Josef Mazura.

Domácí předvedli několik pěkných akcí, kterým chyběla jen přesnější koncovka. O jedinou branku se proto postaral útočník Švancara z penalty. „Škoda, že jsme nedali víc gólů. Šance jsme měli,“ posteskl si Mazura. Na trávníku se představily dvě posily - útočník Petr Švancara a obránce Aleš Urbánek. Shodně naznačili, že můžou být přínosem.

„Oba jsou kvalitní, ale dva hráči tým nedělají. Musíme postavit mužstvo, v němž bude patnáct tahounů,“ naznačil Mazura.

Za posílení se dá označit také návrat záložníka Michala Gondy, který hrál po dlouhé pauze. Na podzim totiž vypadl ze sestavy kvůli operaci kolena. „Určitě půjde nahoru, jen se musí co nejdříve dostat do herní pohody,“ podotkl kouč.

Další dva nováčkové nehráli. Zatímco záložník Vít Valenta s týmem odjíždí dnes na týdenní soustředění do Velkých Losin, účast dalšího středopolaře Tomáše Abraháma je nejistá. Celá záležitost se řešila včera večer. „Kontrakt ještě není uzavřený," vysvětlil Mazura.

Prvoligový nováček chce získat ještě po jedné posile do každé řady. Podle informací MF DNES by jednou z nich mohl být obránce Pavel Besta z Viktorie Žižkov. Objevit by se mohl už ve Velkých Losinách.

„Kádr chceme zkvalitnit, v hledáčku máme pár hráčů,“ nechtěl Mazura informaci potvrdit.

Autor: Tomáš Železník



Musím shodit dvě kila, říkal Švancara po zdařilém debutu


Při výhře 1:0 nad Trenčínem vybojoval penaltu, kterou sám proměnil, k tomu předvedl několik hezkých akcí a ještě stačil mávat fanouškům, kteří jej vyvolávali. Fotbalový útočník Petr Švancara má za sebou vydařený debut v dresu Slovácka.

„Sám sebe bych nechtěl hodnotit. Spíš jsem spokojený za celý tým, že jsme vyhráli,“ uvedl Švancara, který trávník v Kunovicích opustil v 72. minutě za bouřlivého aplausu pěti stovek diváků.

* Kdy jste naposled zažil takové ovace v přípravném utkání?

Tak to dlouho nepamatuju, protože na přípravné zápasy moc lidí nechodí. Když jsem byl mladý, v Brně Za Lužánky přišly dva tři tisíce lidí. Ale to byla jiná doba, na fotbal tehdy chodilo 40 tisíc diváků.

* Vaši premiéru ve Slovácku sledovalo zhruba 500 diváků. To je velký rozdíl proti Žižkovu, kde jste působil dosud, že?

Je to příjemné, všem moc děkuju. V takovém prostředí se hraje líp. Musíme udělat všechno pro to, abychom jich přilákali ještě víc. To znamená udržet si kvalitu a vyhrávat.

* Pokud budete pokračovat v podobných výkonech, nemusíte se obávat.

Doufejme, že to bude fungovat. Zvlášť, když se posílíme. Máme za sebou náročný týden, proto je dobře, že navzdory únavě jsme vyhráli. Nabídli jsme zajímavé akce, jen je škoda, že nepadlo víc branek.

* Jak jste byl spokojený se svým výkonem?

Vím, kde mám svou sílu. Nepotřebuji tolik trénovat s balonem, ale musím nabrat kondici. Ještě o dvě kila musím zhubnout a hlavně se potřebuji dát do kupy, protože mám za sebou hrozně hektický týden. Přestup se táhl, pořád jsem pendloval po dálnici. Hlavní je, abych byl platný v lize.

Autor: Tomáš Železník
 
 
 
Slovácký deník
 
 
Velký adept na miláčka fanoušků Slovácka

Nastoupil s číslem devět a na dresu pod přelepenou páskou se dalo přečíst jméno Holub. Dres po tomto útočníkovi převzal další ofenzivní hráč a největší posila Slovácka Petr Švancara.

Diváky si získal téměř okamžitě. Už po dvou minutách hry se předvedl parádně zahraných trestným kopem, který gólman Trenčína jenom s námahou vytěsnil na roh. Po Cleberově přihrávce se opřel z první do míče a ten jenom zasvištěl těsně nad brankou hostů. To už se tleskalo Švancarovi na otevřené scéně. Za další tři minuty prošel přes dva obránce a třetí ho ve vápně fauloval. Zařídil tak penaltu, kterou sám bezpečně proměnil. Čekání na gól v novém angažmá bylo u konce a trvalo přesně dvacet jedna minut.

O poločase už měl vyzuté kopačky, ke své premiéře se mu kupodivu příliš mluvit nechtělo. „Nezlobte se, nechte mě chviličku vydýchat,“ žádal novináře. Nakročil do kabiny, ale za sekundu si to přece jenom rozmyslel. „Tak pojďte, ať to mám za sebou,“ sypal ze sebe a hodnotil první poločas.

„Začalo to nějak moc zhurta. Premiéra strašná, já už jsem teď hrozně zničený, ale makáme, makáme, abychom se mohli dobře připravit na ligu. Nejde o to, kdo bude dávat góly, ale důležité je, aby šlapalo celé mužstvo a v kabině byla ta správná parta,“ přeje si odchovanec brněnského fotbalu, který měl pro Slovácko zatím jenom slova chvály.

„Mám to tady strašně rád. To nářečí, ty lidi a také město je mně hodně sympatické. Jsem rád, že se to tady od mého působení (sezona 1997/98 -pozn. red.) příliš nezměnilo. Jak otevřou průjezd Bučovicemi, tak to už budu úplně spokojený člověk,“ připomíná Švancara - toho času bez řidičského průkazu - nepříjemné objížďky, kterými se nechává vozit do Uherského Hradiště.

Ve druhém poločase už se domácí útočník do vyložené gólové šance nedostal, ale v útoku neúnavně povzbuzoval mladíka Václava Ondřejku a také zaměstnal pomezního arbitra. Při trestném kopu domácích se ocitl míč asi dvacet metrů od místa přestupku, přímo u nohou pomezního asistenta. Protože na utkání nebyli podavači míčů, rozhodl se známý smíšek vyřešit situaci po svém - „švancarovsky“. „Pane rozhodčí, prosím vás, podejte mi ten míč,“ řekl si domácí útočník pomeznímu o balon, který mu ho okamžitě přihrál.

Ještě jedna věc překvapila autora gólu roku z minulé sezony. „Je super, že přišlo tolik lidí. Já si pamatuji, že pět set diváků chodilo na „přáteláky“ Brna v době jeho největší slávy,“ všiml si Petr Švancara.
 
Autor: Stanislav Dufka
 
 
 
Dobrý den s Kurýrem

 
Posily: Švancara, Urbánek, Valenta

Na neformálním setkání s novináři vytáhl Vladimír Krejčí první trumfy, které hodlá použít v první lize, a konečně tak odhalil něco z toho, co pečlivě dlouhou dobu tajil. „Pořád čtu, že jsme tajemní jako hrad v Karpatech, tak bych dnes rád trochu vysvětlil situaci,“ zahajoval středeční setkání Krejčí.
 
„Nerad dávám k dispozici médiím informace v počátečním stádiu. Pořád se ještě může ukázat, že transfer nevyjde, a pak bychom vypadali špatně my i vy. Proto budu hovořit pouze o těch, kteří mají, dá se říct, finální charakter,“ pokračoval Krejčí.
 
A kdo tedy na Slovácko zamíří? Jak už se nějakou dobu šuškalo, první posilou by měl být žižkovský Petr Švancara, který by měl patřit k pilířům ofenzivy. Na levý kraj obrany by se pak měl postavit Aleš Urbánek, jenž přestupuje z Artmedie Bratislava. U obou existuje formální dohoda jak na straně klubů, tak i mezi Slováckem a hráčem, a tak by od 1. 7. měli přestoupit do Slovácka.
 
Další dvojice hráčů nepatří mezi tolik známá jména, přesto dlouhodobě působili v zahraničí. U obou je ale nutno doplnit, že jejich příchod zatím není uzavřen a s hráči se jedná o jejich smlouvách. Prvním z nich je univerzál Tomáš Abrahám, který působil v Turecku a Řecku.
 
„Tomáš by u nás měl nastoupit přípravu a do konce měsíce bychom se rádi domluvili na jeho působení v klubu. Nějaká jednání o jeho příchodu už proběhla a momentálně jsme před uzavřením dohody,“ pokračoval slovácký šéf ve vyjmenovávání případných posil.
 
Posledním do mariáše byl pak odchovanec a navrátilec Vít Valenta, který po belgicko-holandských eskapádách má rovněž zamířit zpět domů. S rodákem z Kněžpole klub počítá na místo ofenzivního záložníka, také u něj ale zatím není nic jistého. „S Vítem Valentou budeme jeho případné působení řešit až po návratu ze soustředění,“ doplnil Krejčí informace o poslední představené potenciální posile.
 
Na setkání padlo ještě jedno jméno, a to jméno Brazilce Clébera. „Dnešního dne jsme uplatnili opci a zároveň byl uhrazen smluvní poplatek. Vzhledem k tomu, že s hráčem máme podepsánu smlouvu, transakci by nemělo nic stát v cestě,“ potvrdil další radostnou novinu Krejčí.

Mimo tyto hráče by měl do týmu přijít kvalitní gólman, schopný chytat ligu, a do každé řady pak ještě po jednom hráči. Všechno by to měli být hráči s ověřenou kvalitou. „Nemůžeme si dovolit v lize experimentovat,“ uzavřel svou řeč Krejčí.
 
Další hodně komentované jméno, Marek Heinz, zřejmě nováčka první ligy neposílí, zájem o něj projevil rakouský Kapfenberg, který se dohodl i s Brnem, nyní záleží jen na hráči samotném.
 
Komentáři ke všem zmiňovaným posilám se nevyhnul domácí kouč, Josef Mazura: „Až na Valentu, který tady nepůsobil a hrát jsem ho zatím neviděl, znám pochopitelně všechny, i u něj ale jsou předpoklady, že ligovou kvalitu má. Všichni se již zapojili do tréninku a měli by absolvovat i první soustředění.“
 
Do Velkých Losin, kde soustředění proběhne, odjíždí tým dnes dopoledne, návrat je plánován na 4. 7. Jak jsme se dodatečně dozvěděli, soustředění s týmem absolvuje ještě jeden hráč, který bude bojovat o angažmá v celku Slovácka. Je jím polský útočník Dariusz Zjawiński.

Petr Švancara (5. 11. 1977)

Brněnský rodák a odchovanec brněnského fotbalu. Začínal v Zetoru, poté odešel do týmu Boby Brno. „Švanci“ se vrací na Slovácko po dlouhých 13 letech. 8. 3. 1997 totiž v dresu Slovácké Slávie debutoval v druhé lize, poté hrál za Synot a nakročil do velkého fotbalu. Po prvoligovém angažmá v Brně (rok 1997) přestoupil za 20 milionů do Slavie (rok 2000), aby po dvou nepříliš povedených letech pražský klub opustil a přes Opavu, kde hostoval, se vrátil do Brna, kde hrál tři roky. Smlouva mu ale nebyla prodloužena a následovalo zahraniční angažmá v bratislavském Interu (léto 2006). Od února 2007 pak nastupoval v dresu Žižkova znovu v české lize, ani on ale nezabránil sestupu do druhé ligy. Petr Švancara dosud nasbíral 221 prvoligových startů a vsítil 36 branek. Je ženatý, s manželkou Lucií má dvě děti, dvouletého syna Daniela a tříměsíční dceru Nikolu.

Aleš Urbánek (25. 5. 1980)

Narozen v nedalekém Slavičíně, kde také s fotbalem začínal. Velký talent českého fotbalu se přes mládežnické kluby Brumova, Šanova, Zlína a Prostějova dostal do olomoucké Sigmy, kde působil od roku 1999. V Olomouci pravidelně nastupoval v základní sestavě a dostal se také do reprezentace do 21 let. V hanácké metropoli si jej také vyhlédl moskevský Spartak. Tam Urbánek působil od roku 2004. Svým způsobem života si ale zřejmě zavřel dveře jak do prvního týmu, tak i do případných dalších zahraničních angažmá, a tak následovala pouze hostování u obou pražských S a v bratislavské Artmedii, kam nakonec v roce 2007 přestoupil a kde působil až dosud. Aleš Urbánek má na svém kontě 114 ligových startů a 11 branek.

Vít Valenta (4. 1. 1983)

Pochází z nedalekého Kněžpole. S fotbalem začínal ve Starém Městě, kde už v sedmnácti letech patřil do širšího kádru ligového Synotu. Rozhodl se ale kariéru začít v Holandsku. Tam v odešel už v dorosteneckém věku a nastoupil do akademie PSV Eindhoven. Z PSV odešel do belgického Lommelu, kde ale vydržel jen rok, a po krachu se musel nedobrovolně stěhovat. Nepodařilo se mu najít angažmá a musel hrát v amatérském klubu HSC ,21, kde si ho ale rychle všiml další belgický celek, Cercle Brugy. Tam hrál až do roku 2007 a po ukončení smlouvy se dohodl na angažmá v holandském klubu FC Volendam. Kvůli neprodloužené smlouvě pak poslední půlrok prakticky nehrál. Na svém kontě má 75 startů v belgické a holandské lize. Vstřelil 8 branek. Na český prvoligový debut zatím stále čeká.

Tomáš Abrahám (18. 4. 1979)

Třebíčský Tomáš Abrahám s fotbalem začínal v Hrotovicích. V rodné Třebíči hrál asi dva roky, aby od roku 1995 strávil v Brně roky čtyři. Krátce hostoval v Poštorné a Trenčíně, pak se ale vrátil do Brna, kam přišel natrvalo v roce 2002. Rok 2004 pak pro něj znamenal přestup do Turecka. V Denizlisporu hrál až do loňska. V lednu se totiž stěhoval znovu, tentokráte do řecké Škody Xanthi. V lize Tomáš Abrahám nasbíral 60 ligových startů, v nichž vsítil 2 branky.

Dariusz Zjawiński (19. 8. 1986)

Narozen v polském Pruszkowie, odchovanec klubu Ożarawianka Ożarów Mazowiecki, odkud přestoupil do vojenského klubu Legie a následně do Legionovii Legionowo. V roce 2005 si ho vyhlédka Legie Varšava, se kterou tentýž rok získal titul. Následovala hostování v Odře Wodzisław a Switu Nowy Dwor Mazowiecki, který poté využil opci a Zjawiński tam hrál až doposud.
 
Autor: Stanislav Horák
 
 
Na Slovácko bych šel i do druhé ligy
 
Na Slovácko se vrací zkušený fotbalista, vytříbený technik a komik, který nastartoval svou kariéru svým angažmá ve Slovácké Slávii a následně ve staroměstském Synotu. Hned následující sezonu jej totiž Brno zařadilo do prvního týmu, aby z něj po dvou letech udělalo dvacetimilionovou hvězdu, která se za další dva roky vrátila zpět. Nyní přichází do Uherského Hradiště z pražského Žižkova s přáním bavit diváky svou hrou a brankami, které přinesou vítězství.

* Po třinácti letech se vracíš na Slovácko, vybavuje se ti něco z té doby?

No jéje, bylo mi devatenáct a jak tady v Hradišti, tak i potom v Synotu byla skvělá parta a na všechny rád vzpomínám. Ať to byl Mira Hlahůlek, Sláva Štěrba, Jirka Vojtěšek nebo jiní. Hradiště jsme tehdy v druhé lize zachránili a se Synotem další rok skončili jako nováček čtvrtí, což byl úspěch.

* Navíc se dařilo i tobě osobně.

Jasně, na Slovácku jsem vlastně rozjel kariéru. Chtěl jsem i sám sobě dokázat, že na fotbal na takové úrovni mám. Pak jsem dal v dresu Synotu deset branek a díky tomu se dostal do áčka v Brně.

* Nechtěl jsi třeba zůstat v Synotu?

Taková myšlenka tu byla, Valentovi chtěli, abych zůstal, ale Brno si mě po dohodě stáhlo zpět.

* Stadion je další věc, která se od tvého tehdejšího působení asi hodně změnila.

Stadion je vážně nádherný. Teď už záleží jen na nás hráčích, abychom ho dokázali pořádně naplnit. Věřím, že na první zápasy lidé přijdou a my necháme na hřišti všechno, aby na nás přišli znova. Oni pomůžou nám fanděním a my jim snad odvděčíme dobrou hrou a výsledky.

* Když už jsme u stadionu, nedávno tady vznikla myšlenka pojmenovat stadion po panu Valentovi.

Opravdu? Je to vynikající nápad, pana Valentu jsem měl moc rád už za mého působení v Synotu. Udělal toho pro klub strašně moc a něco takového by si určitě zasloužil. Vím, že jako Brňák jsem ten poslední, kdo by do toho mohl mluvit, ale plně to podporuju. Bylo mi moc líto, že jsem nemohl přijet na jeho pohřeb. Klub mě tenkrát bohužel neuvolnil.

* Vraťme se ke Slovácku, sledoval jsi tým nebo výsledky?

Sleduju nižší soutěže, takže i druhou ligu. Když hrálo Slovácko na Dukle, tak jsem se byl i podívat.

* Jak je to vlastně s tvým přestupem?

Dá se říct, že i kdyby Slovácko ligu nekoupilo, šel bych sem stejně a zkusil ji s týmem vykopat. Může se zdát trochu blbé, říkat to, když už tu první liga je, ale je to tak. Byl jsem rozhodnutý pomoct ligu Slovácku vykopat.

* Takže první kontakt proběhl už dřív?

První kontakt ano, v té době jsem ale ještě chtěl pomoct Viktorce se záchranou. Ta se nepovedla a to, že jsem odcházel za takových okolností, byla věc, kterou jsem nečekal. Každopádně jsme se nakonec rozešli v dobrém.

* Přestup do Slovácka se přesto pekl docela dlouho.

Viktorka si za mě řekla trochu jinou sumu, než jsme byli dohodnuti, tak se to trochu táhlo. Další věcí byly mé pohledávky směrem k Viktorce. Nakonec se ale vše uzavřelo a já můžu hrát tady.

* Nebyl ve hře třeba i jiný klub?

Přístup Slovácka byl pružný a precizní, takže jsem příliš o jiném angažmá neuvažoval. Navíc Slovácko chtělo mě, já chtěl zase do Slovácka.

* Přicházíš jako zkušený útočník, nebojíš se, že nároky na tebe kladené budou až příliš velké?

Jsem tady od toho, abych dával góly, případně na ně alespoň nahrával. Chtěl bych být hlavně nebezpečným útočníkem. Tlak si samozřejmě připouštím. Je dobře, že tu je, a já věřím tomu, že nezklamu. Vím, že diváci vidí jméno, ale jméno nikdy nic neudělá. Já chci diváky dostat na svou stranu jedině hrou. Ve fotbale se říká: „Ukázaná platí.“ Když budu hrát dobře, budou mě tu mít rádi. Lidi poznají, jestli se člověk snaží a maká, nebo ne.

* Jak jste si sedli v kabině se spoluhráči?

Řekl bych, že parta je tady výborná, jsou tady celkem mladí kluci, je to začátek a musíme se ještě poznat. A to jak na hřišti, tak i osobně, protože se zase tolik neznáme. Ačkoli ze současného kádru pár kluků znám z působení v Brně či lize.

* Mimochodem, jsi známý „klaun“, už jsi měl čas na nějaký vtípek?

Některé věci teď trochu omezím. Na všechno tohle bude čas, až budou výsledky. Nejdřív musí přijít ta správná pohoda, pak se to ve mně určitě probudí. V kabině je ale už teď taková správná hecovačská nálada.

* Dle slov trenéra chyběl v mužstvu člověk, co by strhnul, dokázal seřvat hráče, mohl by ho v tobě nalézt?

Na nějaká gesta nebo projevy moc nejsem, ale myslím, že svým výkonem dokážu strhnout spoluhráče na hřišti a zvednout ofenzivu, tak snad alespoň takhle ano.

* Už ses v Hradišti aklimatizoval?

Oproti Praze je tady menší chaos, nikdo nikam nespěchá, všechno tady je docela blízko a to mi maximálně vyhovuje.

* Rodinu jsi nechal v Brně?

Ano, zatím tady bydlím v penzionu, po soustředění si budu určitě hledat bydlení, ale spíše bych měl dojíždět z Brna.

* Dojíždět? Už ti vrátili řidičák?

Ne, ještě si musím odkroutit 2,5 měsíce. Udělal jsem chybu a pykám za ni. Musím ale poděkovat klukům, kteří to vzali za dobrý konec, pomáhají mi a vozí mě. Navíc je v Hradišti všechno blízko.

* Jak probíhá příprava, dostáváte zabrat?

Tak to každopádně. Mám toho plné kecky, ale jsem rád za to, že jsem tu. Jsem rád i za novou motivaci a jsem hrozně natěšený na fotbal. Momentálně je ale hlavním cílem natrénovat kondici. Já sám potřebuju něco málo shodit a u mě je to hlavně o již zmiňované kondici. S balonem jsem nikdy problémy neměl.
 
Autor: Stanislav Horák
Jméno Heslo
text
pristi
 Další články:
22.07.2009, středa, 16:15 - Ve čtvrtek naposledy permice do kotle
30.06.2009, úterý, 13:20 - Právo: Příprava i s posilami
30.06.2009, úterý, 09:31 - Vyhodnocení soutěží 2008/09
29.06.2009, pondělí, 19:55 - Slovácko na soustředění i s Abrahámem
28.06.2009, neděle, 18:50 - Ve středu do Slatinic za Slováckem - vem auto a jeď!
* Novější články * * Přidat komentář * * Vytisknout článek * * Odeslat článek * * Starší články
© 2007 Copyright fcslovacko.com & VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., iDNES a MF Dnes, Kurýr, Deník Sport a Slovácké noviny.
Všechna práva vyhrazena - publikování nebo šíření obsahu stránek bez písemného souhlasu je zakázáno
FCSlovacko.cz - Fanshop - FanaticosFCS - FCS - ženy
FOTO J.A.M. - Chraňme zeleň! - Úklidovka UH - Zvířecí nebe
přidat k oblíbeným - nastavit jako domovskou stránku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace